Фестивал на българското кино в Париж

Фестивалът на българското кино в Париж

Фестивалът на българското кино в Париж е основан през 2017 година и се организира от сдружение Кино Колектив, което има за цел да запознае френската публика със съвременното българско кино и неговите автори.

Събитието си поставя амбициозната задача да бъде първият независим, български филмов фестивал във Франция.

Фестивалът се стреми да представи богата и разнообразна палитра от подбрани съвременни игрални, документални, анимационни и студентски филми.

Инициативата ни е уникална възможност за българските кино-творци да покажат работата си в една от световните културни столици и да осъществят връзка с публиката отвъд родните граници.

Амбицията на фестивала е да създаде ежегодна възможност за професионален българо-френски обмен, допринасяйки за едно по-силно културно сътрудничество между двете държави.


2021

В петото издание отворихме представянето на филми от студенти. Беше голям успех!

2020

афиш на четвъптия фестивал на българското кино в Париж

Въпреки трудностите с пандемията, 4то издание на фестивала бе отново успешено ! С три пълнометражни филма, десет късометражни филма и маски с българското знаме, имаше по нещо за всички !

2019

афиш на третия фестивал на българското кино в Париж

Tретото издание на фестивала ще се проведе в Париж и в Марсилия за първи път ! Темата беше „Истината или се осмеляваш ?“

Инициативата се провежда в партньорство с Посолството на Република България във Франция.