Инициативата

Амбицията на Фестивал на българското кино в Париж е да създаде ежегодна възможност за професионален българо-френски обмен, допринасяйки за едно по-силно културно сътрудничество между двете държави.

Фестивалът на българското кино в Париж е основан през 2017 година и се организира от сдружение Кино Колектив, което има за цел да запознае френската публика със съвременното българско кино и неговите автори.

Събитието си поставя амбициозната задача да бъде първият независим, български филмов фестивал във Франция. 

Фестивалът се стреми да представи богата и разнообразна палитра от подбрани съвременни игрални, документални и анимационни филми. От своето 5то издание през септември 2021 година, събитието определя специално място в своята програма и на студентските продукции. 

За първи път жури, състоящо се от признати български и френски кино-професионалисти, връчи награда в следните категории: Най-добър игрален филм, Най-добър късометражен филм и Най-добър студентски филм. 

Инициативата е уникална възможност за българските кино-творци да покажат работата си в една от световните културни столици и да осъществят връзка с публиката отвъд родните граници.