Инициативата

Фестивалът на българското кино в Париж си поставя амбициозната задача да бъде първия български филмов фестивал във френската столица, представящ широк и свободен избор от съвременни филми на публика, съставена от любопитни в професионално или лично отношение европейски граждани, живеещи в чужбина.   

Любопитната френската публика няма много възможности да опознае българското кино, въпреки че международните фестивали вече представиха някои български продукции, които получиха изключителни по своята значимост признания.

Целта на българския филмов фестивал е да отговори на това любопитство и интерес като поддържа оживен диалог, излизайки от клишета, свързани с представянето на българската култура във Франция.

От една страна, целта на фестивала е да покаже гледната точка на българските творци относно общи факти и за двете страни, съквартирантки в една променена Европа. По време на прожекциите ще може да се види света през погледа на българския творец, пропит с голяма чувствителност и креативност и да допринесе за френско-българския културен обмен.

От друга страна, инициативата цели да представи нови и не много разпространени до момента във Франция филмови продукции, където се проявяват непознати творци, носители на свое оригинално творчество. Фестивалът ще предложи нов поглед върху българското общество, загрижено за бъдещето си, за младежта и за ролята на културата в съвременния свят.

Крайната цел на фестивала е, чрез създаване на разнообразни кино поводи в Париж и други френски и европейски градове (Монпелие, Ла Рошел, Лондон) да се генерират средства, контакти и мрежа от партньори, чрез които да се окаже положително въздействие в посока възстановяване на изоставените кинозали в България – залог за успех на бъдещите родни и европейски кино творци на теритоията на цялата ни страна.

На второ място инициативата служи да се съсредоточи общественото мнение и създаде гражданска реакция по спешния въпрос за съхраняване, реставрация и популяризиране на малко познатото, но недостъпно родно кинематографично наследство.