6-о издание предстои

Шестото издание на Фестивала на българското кино в Париж ще се проведе от 10 до 13 септември 2024 г. в кино „Le Grand Action“.

Създадена през 2017 г., тази инициатива се организира от асоциация „Kino Kolektiv“, с цел популяризиране на съвременното българско кино и неговите автори сред френската публика. Тя има за цел също така да създаде платформа за по-силна професионална връзка между Франция и България.

Към днешна дата това събитие е първият и единствен независим фестивал за българско кино във Франция.

Кръстник на това емблематично издание е режисьора, сценарист и продуцент Камен Калев. Темата на фестивала тази година „По-силни заедно“, акцентира върху копродукциите с България и върху подкрепата към младите български кинотворци.

За втора поредна година престижно френско-българско жури ще връчи наградата за най-добър късометражен филм. Публиката също ще има възможност да гласува за своя любим филм и да му присъди награда.

И тази година фестивалът ще предложи на своята публика дебати с режисьорите на селектираните филми, а на своите гости от България ще даде възможност за завързване на нови контакти и евентуални бъдещи партньорства с фрески разпространители и продуценти. Съпътстващото събитие ще се проведе под формата на пичинг сесия и нетуъркинг коктейл, в рамките на които проекти в развитие от България, ще бъдат представени пред избрани френски продуценти и разпространители. Домакин и официален партньор на инициативата е Посолството на България във Франция.