Фестивал на българското кино в Париж

Slide
Нямате търпение за следващото издание на фестивала?

Ето малко тийзър само за вас!
JouerPlay
2018_premier_festival

Фестивалът на българското кино в Париж е независима и гражданска инициатива, създадена от група българи. Нашата мисия е да дадем възможност на френската публика да се запознае със съвременното българско кино и неговите автори, докосвайки се до народната култура.

2018_entretien

Вие сте автор или продуцентска къща? Искате да участвате в следващото ни издание и да представите филма си пред френска публика? Изпратете ни вашите филмови предложения, създадени през последните две години!

2018_partenaires

От самото си създаване фестивалът привлича все повече партньори и приятели от френските и българските кино среди, които подкрепят нашата инициатива. Присъединете се към нас !

PlayPause
previous arrow
next arrow

Фестивалът на българското кино в Париж

5-то издание 

В Кристин Синема Клуб от 23-ти до 26-ти септември 2021

Фестивалът на българското кино в Париж е основан през 2017 година и се организира от сдружение Кино Колектив, което има за цел да запознае френската публика със съвременното българско кино и неговите автори.

Събитието си поставя амбициозната задача да бъде първият независим, български филмов фестивал във Франция. 

Фестивалът се стреми да представи богата и разнообразна палитра от подбрани съвременни игрални, документални и анимационни филми. От тази година събитието определя специално място в своята програма и на студентските продукции. 

За първи път тази година жури, състоящо се от признати български и френски кино-професионалисти, ще връчи награда в следните категории: Най-добър игрален филм, Най-добър късометражен филм и Най-добър студентски филм. 

Не се колебайте да посетите следния линк, за да се запознаете отблизо с тях.

Инициативата ни е уникална възможност за българските кино-творци да покажат работата си в една от световните културни столици и да осъществят връзка с публиката отвъд родните граници. 

Амбицията на фестивала е да създаде ежегодна възможност за професионален българо-френски обмен, допринасяйки за едно по-силно културно сътрудничество между двете държави.


2020

афиш на четвъптия фестивал на българското кино в Париж

Въпреки трудностите с пандемията, 4то издание на фестивала бе отново успешено ! С три пълнометражни филма, десет късометражни филма и маски с българското знаме, имаше по нещо за всички !

афиш на третия фестивал на българското кино в Париж

Tретото издание на фестивала ще се проведе в Париж и в Марсилия за първи път ! Темата беше „Истината или се осмеляваш ?“

2018

афиш на втория фестивал на българското кино в Париж

Второто издание на фестивала бе организиран на темата свобода. Два пълнометражни филма и десет късометражни филма бяха представени.