Комисия подбор на филми

От няколко години предлагаме на режисьорите, които са участвали в предни издания, да станат част от селекторите на късометражните филми на предстоящото издание. Тази година имахме удоволствието да си съдействаме с ТЕЗИ, чиито филми бяха селектирани за третото ни издание през 2019.

Режисьор

Илина Перянова

Режисьор

Христо Тодоров

Режисьор

Магделена Илиева

Режисьор

Илина Перянова

Илина Перянова е родена в София, България. Тя е учила актьорско майсторство във Франция и България и през 2010 завършва бакалавър режисура и актьорско към театралния департамент на Нов Български Университет. През 2016 Илина взима магистратура за режисура за игрално кино от Балтийската академия за кино и медии в Талин, Естония.

Нейни отличителни филми с награди и селекции от международни фестивали са документалния ”Лястовиците”,  мюзикъла ” Изяж ме!”, приказната ”Снежното момиче”, както и корежисирирания със сестра й – Ягама късометражен игрален филм ”Кралицата”.  В момента Илина се подготвя за снимките на нов късометражен филм, както и завършва документалния филм ”Спасители: догументъри”. Илина е част от творческата формация и продуцентска фирма Уга Буга Арт.

Режисьор

Христо Тодоров

Христо Тодоров завършва НАТФИЗ “Кр. Cарафов“ през 2002 по 2 специалности – “Кинознание“ и “Филмова и тв режисура“, след което изкарва следдипломна квалификация в Държания университет по кинематография ВГИК в Москва (специалност “режисура на тв сериал“). До края на 2016 година живее и работи в Москва, където монтира 3 пълнометражни игрални и множество документални филми, един тв сериал както и различни предавания и тв анонси. 

В началото на 2017 година Христо се премества в Париж, където започва да снима късометражни филми като независим режисьор. Много от филмите му са селектирани за международни фестивали във Франция и други страни. През септември 2020 година в Българския културен институт в Париж се състои премиерата на най-новия филм на Христо “Le petit contrat”.

Режисьор

Магделена Илиева

Магделена Илиева е учила кинорежисура в България и Ню Йорк. След дипломирането си тя продуцира шорти THE SON (Най-добър късометражен спектакъл на Cottbus IFF 2016), ENEMIES (Sofia IFF 2015), с участието на THE LESSON (Toronto IFF 2014, награди в Сан Себастиан, Варшава и Токио IFF). Заедно с Джонатан Хайделбергер тя е автор на късометражния филм HOLE, известна още като ПАРИ ЗА ПОГРЕБА, номинирана за най-добър международен късометражен филм на Оскар, който се класира за Едмънтън IFF 2016.

Нейният дебют като режисьор ETERNITY PACKAGE, който в момента е на поста, е черна комедия със сюрреалистични елементи. Той е избран на Berlinale Talent Project Market 2016, Midpoint Intensive в Карлови Вари IFF 2016, Crossroads Coproduction Forum в Солун IFF 2016, First Films First Goethe Institut’s Young Directors ‘Academy 2018. Филмът е българо-италианска копродукция, подкрепена от Българският национален филмов център, италианското министерство на културното наследство и дейности, програма ТВЪРДНА Европа МЕДИА на ЕС и Eurimages.