Жури

Жури на късометражната програма

режисьор, продуцент и сценарист, кръстник на шестото издание и председател на жури комитета

Камен КАЛЕВ

Елизабет КОРМАНОВА

журналист, кинокритик

Лео ОРУНО

режисьор, продуцент и сценарист, кръстник на шестото издание и председател на жури комитета

Камен КАЛЕВ

Завършва престижната френска национална академия за киноизкуство «Фемис» в Париж. Неговите филми са представяни на кинофестивалите в Сараево, Берлин, Ню Йорк, Стокхолм, Севиля, Кан и много други. Първият му пълнометражен филм, «Източни пиеси» (2009), е селектиран за «Петнайсетдневката на режисьорите» на фестивала в Кан и е номиниран за «Златна камера». През 2020 филмът му «Февруари» е включен в официалната селекция на фестивала в Кан, като това е шестото му участие на престижното събитие.

Елизабет КОРМАНОВА

Елизабет Корманова е адвокат, специализирана в развлекателната индустрия и продуцент. Тя е завършва право в Сорбоната в Париж, след което прави специализация по кино продукция в La Fémis. Нейният първи филм като продуцент, късометражният филм „Lifelong“, e представен премиерно на кинофестивала в Сан Себастиан през 2013 година.

Елизабет прекара шест години като директор на бизнес делата в Hanway Films, където управлява финансовите дела на забележителни филми като „The Killing of a Sacred Deer“, „Pinocchio“, „The Card Counter“ и „The Burnt Orange Heresy“.

В момента Елизабет ръководи екипа по бизнес делата в Rocket Science, като отговаря за проекти като „Living“, „Crimes of the Future“, „May December“, „The Apprentice“ и биографичния филм за Роби Уилямс „Better Man“.

Тя също така е посветена на независимата продукция и подкрепата на нови таланти, с текущи проекти, включващи телевизионния сериал „Lost & Found Abroad“ на Калин Иванов, четирикратен носител на награда „Еми“, и късометражния филм „Levante“ на Ванина Кондова.

журналист, кинокритик

Лео ОРУНО

Работил за Court-Circuit (Arte), Viva Cinéma (Ciné+), Bande à Part и SoFilm, Лео Ортуно е журналист и кинокритик. Той е член на редица жури комитети на филмови фестивали, както и на Синдиката на критиката, където участва в програмирането и селекцията на различни фестивали (Semaine de la Critique на фестивала в Кан, Festival de Contis, Poitiers Film Festival).